Изграждаме първото геотермално отопление в детска градина. Няма да позволя

...
 Изграждаме първото геотермално отопление в детска градина. Няма да позволя
Коментари Харесай

Кметът на Велинград д-р Костадин Коев: Можем да изпреварим и София по брой на туристите още тази година

 
Изграждаме първото геотермално отопление в детска градина. Няма да разреша презастрояване на Клептуза
- Д-р Коев, какви са упоритостите на общината за превръщането на Велинград в съвременен европейски, курортен град от вида " интелигентни градове "?

- Първо, бих желал да отбележа, че Велинград е дребна община, само че упованията към нея и нашата работа са големи. И това е обикновено. Основният дял на стопанската система на общината е обвързван с туризма и уникалността на нашите естествени дадености и минералната вода. В региона на Велинград са съсредоточени 4 геотермални залежи с води с разнороден химичен състав и лечебни свойства. Природните благосъстояния и поминъкът на жителите на общината ни карат да бъдем изключително виновни към метода, по който се развиваме.

Традиционно Велинград е притегателно място за туристите, само че той би трябвало да е подобен и за жителите му, които също имат потребност от съвременна инфраструктура, от зелени площи, от чист въздух. Имаме доста върху какво да работим. Даваме си сметка, че улиците не са в положението, което подхожда на курортен град, имаме проблем с водния цикъл. Работим, изплащайки остарели загуби от неприятни управнически решения. Това не е опрощение, а в огромна степен пояснение за недотам приемливоте резултати в посока модернизирането на града. Справяме се сами като община, със лични сили и средства, и по най-хубавия метод, който обстановката ни разрешава.

В финансовата стратегия на общината са залегнали доста значими планове и ние ще създадем всичко допустимо те да бъдат изпълнени по метода, по който се чака от нас.

- Природните дадености на Велинград са неоспорими. Как обаче, оценявате  града в посока зелена градска среда?

- Още от началото на мандата ми като кмет, озеленяването на града е един от целите в работата ми. Най-пресният образец, който мога да дам е, че в средата на април всички чиновници на общината
засадихме 600 дръвчета в " Боров парк "
Преди дни започва и план за облагородяване на парк " Възраждане ", с който напълно ще се промени образа на това пространство. Възложил съм планиране и създаване на сонди и системи за напояване на значими за Велинград паркове - " Боров парк ", " Вельова баня " и " Клептуза ". Целта е да се обезпечи вода за поливане на зелените площи и да превърнем парковите пространства в красиво и зелено място за отдих и отмора. Всяка година озеленяваме, почистваме и се грижим градът да наподобява уютно, а градската среда да основава въодушевление. Разбира се, има какво да се желае! Винаги може по-добре. Без да се извинявам, парите и бюджетът постоянно са лимитирани.

От първостепенна значимост за Велинград е прекратяването на концесията за рандеман на волфрам от " Грънчарица ".

- Така е, само че макар усложненията, успяхте да реализирате много огромни планове на територията на общината.

- Да, изградихме апаратура за компостиране и сепариране на битови боклуци, която ще разреши приемане на потребни първични материали и минимализиране на отпадъците. Продължаваме реализацията на плана за закриване и рекултивация на общинското хранилище за битови боклуци, като по този метод ще решим един от главните ни екологични проблеми посредством понижаване на обвързваните нездравословни излъчвания в околната среда. Тук обаче, е значимо да имаме и поддръжката на хората, които да употребяват съветните  места за изхвърляне на боклуци, да се отопляват през зимата с по-екологични материали, да пазят публичните пространства чисти... Подобни проблеми има освен в нашата община, само че и в страната като цяло. Ако всеки от нас не направи малко персонално изпитание, каквото и да прави кметът, общината, почистващата компания и така нататък, няма по какъв начин нещата да се случат.

Иновациите и екологията са залегнали в работната ни стратегия. В началото на март, подписах контракт с Министерството на енергетиката за създаване на геотермално отопление в  ДГ " Еделвайс ". В рамките на година и половина в детското заведение ще бъде построена помпена  апаратура за отопление, изстудяване и битово горещо водоснабдяване, което доста ще усъвършенства комфорта на малчуганите и личния състав. Предстои такова отопление да употребяват и други здания. Освен това
построяваме още три нови детски градини, реновираме учебни заведения, сътворяваме места за спорт и отдих
- Наскоро излязоха данните на националната система за туристическа информация ЕСТИ, съгласно които Велинград е най-посещаваният курорт у нас през миналата година. По брой посетители, градът е изпреварен само от столицата София. Как ще коментирате това? Изпреварвате даже и морските курорти?

- Това доста ни радва. В община Велинград през 2021 година са посрещнати близо 310 000 туристи, което е с 34,48 % повече от 2020 година Основният дял още веднъж е за българските туристи - 97,2%. Градът е най-предпочитан за уикенд почивки. Тази година можем да изпреварим и столицата.

Въпреки, че имахме доста проблеми, подбудени от ковид-кризата, локалният хотелиерски бизнес съумя да отговори на високите упования на туристите.

При заложени 1 440 000 лева доходи от туристически налог в Бюджет - 2021, към 31.12.2021 година са събрани 1 309 322 лева, което е 91 % събираемост. Това демонстрира доста нарастване на събираемостта на отговорностите, както за настоящата, по този начин и за предишни години.

Доброто взаимоотношение сред общината и Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите-Велинград и Западни Родопи могат да служат за образец по какъв начин би трябвало да се развива една туристическа дестинация.

- От години се чака да бъде решен казусът с рушащата се емблема на града - Клептуза? Наскоро беше оповестено, че е взето решение, паркът да бъде предан на концесия. Защо и по какъв начин се постанова това?

- Първо, бих желал да кажа, че страхът на хората паркът да не бъде погубен или презастроен, няма съображение. Няма да разреша презастрояване на Клептуза!

До решението за концесия се стигна след дългогодишните несполучливи опити на общината за различен вид за съживяването и запазването на парка като емблематично място в града. Темата Клептуза е значима тематика за цяла България. С отдаването на парка на концесия, опити няма да вършим. Уверявам съгражданите си, че общественият интерес ще бъде обезпечен!

- Ще се трансформира ли СПА столицата на Балканите в европейска СПА такава?

- Сред най-важните тематики за туристическия отрасъл във Велинград са дългогодишните диалози с
европейската организация ХОТРЕК за оповестяването ни за СПА столица на Европа
Пандемията забави разго-ворите, само че в този момент Велинград още веднъж търси поддръжка от страната по този въпрос. В средата на март имах среща с министъра на туризма Христо Проданов,който заяви, че ще получим нужната поддръжка. Дано да бъде по този начин!

Важно и извънредно належащо е, обаче да се създадат промени в Закона за туризма, които да доведат до нарастване на бюджета за реклама в националните медии, да вземем за пример, защото Велинград е дестинация, посещавана 90% от български туристи. Хотелиерският бизнес има план, подсилен от мен,  за узаконяване на висок клас бутиков конферентен и бизнес туризъм, само че е необходим гаранционен фонд за образуване на събитията. Бизнесът упорства и за промени в Закона за хазарта, които да разрешат осъществяване на шампионати по покер в 5 и 4-звездни хотели във Велинград. Важно е също
националните курорти да имат специфичен статут
който да дава опция за финансиране на инфраструктурни планове. Създаде ли се подобен фонд, проработи ли той както би трябвало, тогава към този момент ще имаме опция да сътворяваме в действителност интелигентни градове, да приказваме за съвременна инфраструктура, да развиваме стойностни туристически услуги. Дотогава по-скоро можем да визираме упоритости, непостижими задания и незадоволителни резултати.

Градът дава отговор на условията на доста групи туристи - имаме първокласни СПА хотели, имаме къщи за посетители. Това, което липсва до някаква степен са атракции, отвън местата за настаняване. Работим това за бъде променено.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР